Τεχνική - Υλικά

Τα έργα μου τα δουλεύω από την αρχή ως την ολοκλήρωσή τους ακολουθώντας πιστά τον παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο της Βυζαντινής τέχνης.
Η τεχνική αυτή έχει σαν αποτέλεσμα μια ασύγκριτη ποιότητα που μένει αναλοίωτη στο χρόνο.
Πιστεύω ότι οι εικόνες αγοράζονται μια φορά αλλά για μια ολόκληρη ζωή, γι αυτό και η υπογραφή μου είναι εγγύηση αυθεντικότητας του χειροποίητου. Ζωγραφίζω πάνω σε ξύλα ετών όταν επιθυμώ να παρουσιάσω ένα έργο μοναδικό, με στοιχεία παλαιότητας. Επίσης ζωγραφίζω πάνω σε νέα ξύλα μασίφ (δρυς, φλαμούρι, καστανιά, καρυδιά) και, (σημίδα Α ποιότητας), για να δώσω μια πιο κλασική και διαχρονική εμφάνιση στα έργα μου.
Δουλεύω και στις δύο περιπτώσεις την βασική παραδοσιακή προετοιμασία με ύφασμα, μείγμα (στόκου και τσίγκου) και του κολλητικού μέσου (κόλλας ζαρντέν).
Τα υλικά που χρησιμοποιώ για να ζωγραφίσω είναι αυγοτέμπερα (αυγό με ξύδι) αναμεμειγμένη με χρώματα φυτικά και ορυκτά, που κάνει τα έργα ανθεκτικότερα και ανεξίτηλα στο χρόνο. Το χρύσωμα γίνεται με μιξιόν αλλά και στιλβωτά με αμπόλι, χρησιμοποιώντας πάντα φύλλα χρυσού 23 καρατίων.
Έχω τη δυνατότητα να κάνω στα φωτοστέφανα τα διακοσμητικά στοιχεία αν ο πελάτης το επιθυμεί.
Τέλος οι εικόνες λουστράρονται με φυσικές ρητίνες προερχόμενες από εκκρίσεις κορμών και φυτών, όπως η μαστίχα και γόμα λάκα, δίνοντας έτσι ένα πολύ σεμνό αποτέλεσμα.

ΥΛΙΚΑ

Οι παλιότεροι αγιογράφοι έλεγαν ότι ο κάθε άγιος έχει το δικό του άρωμα το οποίο αναδύεται μέσα από το ξύλο της εικόνας.

Μέσα από την βαθειά τους πίστη είχαν κατορθώσει να δώσουν και υλική υπόσταση χρησιμοποιώνατς υλικά παρμένα από τη φύση.

Με αυτά τα αγνά υλικά ξεκινά η προετοιμασία της ψυχής του αγιογράφου, προσφορά του ίδιου στο Θεό.

Το αγνό κερί: δημιούργημα της μέλισσας, η οποία ασυμβολίζει τη χριστιανική επαγρύπνηση επειδή δεν κοιμάται ποτέ, αλλά και την ψυχή που εισέρχεται στη βασιλεία των Ουρανών, διότι πετάει ψηλά.

Το ξύλο: σύμβολο του δέντρου της ζωής του παραδείσου.

Η κάλυψη του ξύλου με το ύφασμα: συμβολίζει την κάλυψη των Τιμίων Δώρων με τον αέρα.

Το λιβάνι: είναι το άρωμα της αρετής και η ευωδία της αγνής ζωής. Ανεβάζει την προσευχή στον ουρανό.

Η κιμωλία με την ιχθυόκολλα: συμβολίζουν την απολιθωμένη θάλασσα των αγνών ψυχών αλλά και τον ίδιο τον Ιησού σύμβολο του οποίου είναι ο ΙΧΘΥΣ.

Το χρυσό: συμβολίζει την αιωνιότητα. Αρχίζει από την χρυσή χάρη της δημιουργίας και τελειώνει με το χρυσό που απαστράπτει τη Θεία Χάρη.

Τα γαιώδη χρώματα: εκπροσωπούν τη φθαρτή φύση των γήινων και αναμειγνυόμενα με το αυγό-σύμβολο του Πάσχα και το ξύδι-σύμβολο του σταυρικού μαρτυρίου, μας παραπέμπουν στη σωτηρία του κτιστού κόσμου δια μέσου της προσευχής.